Basisopleiding Trappenhuisreiniging

Code VL009
Duur 5 dagdelen van 4 uur
Prijs Prijs op aanvraag
Vergoedingen
€ 440,00 RAS-bijdrage in de opleidingskosten (2024)
Alle genoemde prijzen zijn exclusief btw.
Planningen
Er zijn geen planningen

Inleiding

De eerste indruk telt, ook bij binnenkomst van complexen met een trappenhuis. Bovendien zijn stoffige en vieze ruimten niet goed voor de gezondheid van bewoners en bezoekers. Maar trappenhuisreiniging is een vak, een vak apart! 

Per trappenhuis verschilt de schoonmaakomgeving, onder meer door de diversiteit aan afwerkmaterialen. Voor trappenhuisreiniging heb je echt vakkennis nodig. Met alleen de Basisopleiding Schoonmaken kom je er niet. Daarin wordt gefocust op kantoorobjecten en die zijn niet te vergelijken met woonflats en verzamelgebouwen met trappenhuizen. Bovendien kan de vervuilingsgraad per trappenhuis sterk verschillen en er wordt vaak onder tijdsdruk en volgens een strakke planning gewerkt.

Opzet

Allemaal de trap op naar succes!

De vaardigheden van een trappenhuisreiniger zijn heel veelzijdig. In de opleiding komen bijvoorbeeld aan de orde: vegen en stofzuigen, moppen, machinaal en handmatig schrobben, wanden en liften reinigen en glasbewassing op reikhoogte (zoals bij de entree van een object). Een trappenhuisreiniger moet zelfstandig kunnen werken en kunnen inspelen op de variërende omgeving en vervuiling per object. Harde of zachte vloeren, wel of geen lift, goede of slechte verlichting etc. Omdat ook communicatie een onderdeel is van de Basisopleiding Trappenhuisreiniging, leren deelnemers ook beter omgaan met de gebruikers van de te reinigen gebouwen. Wanneer een gang bijvoorbeeld bezet is door een rollator, zal de trappenhuisreiniger eromheen schoonmaken maar ook met de bewoner overleggen of deze voortaan even weggehaald kan worden.

De Basisopleiding Trappenhuisreiniging duurt 5 dagdelen van 4 uur. De lessen bevatten een klein gedeelte theorie maar er wordt vooral veel geoefend on the job. Aan het eind van de opleiding volgt een praktijkexamen, deelnemers die slagen ontvangen een branche-erkend diploma. 
 
De opleiding en het SVS-lesmateriaal zijn heel praktijkgericht, kort en bondig en makkelijk te volgen door elke cursist. In het lesboek worden alle schoonmaakhandelingen uitgebeeld door een echte trappenhuisreiniger.
De lesmaterialen worden uitgereikt op de eerste lesdag en mogen na afloop van de opleiding worden behouden, handig als naslagwerk! 
De studiebelasting voor deze opleiding is 1 uur per lesdag.

Opleidingsplaats

Omdat de Basisopleiding Trappenhuisreiniging wordt aangeboden als bedrijfsgroep, plannen we de opleiding op de locatie van uw keuze. Natuurlijk alleen wanneer deze voldoet aan de vastgestelde locatie-eisen. 

Vooropleiding

Voor de Basisopleiding Trappenhuisreiniging is geen vooropleiding nodig.
Het is wel van belang dat de cursist Nederlands spreekt, kan verstaan en op een basaal niveau kan lezen en schrijven.

Examen

De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen waarbij enkele mondelinge vragen worden gesteld. Het examen bestaat uit verschillende onderdelen en is bedoeld om de kennis en vaardigheden van de kandidaat te beoordelen aan de hand van de door de RAS vastgestelde eindtermen.
 
Met RAS vergoeding
Medewerkers van schoonmaakbedrijven met recht op een RAS vergoeding (klik hier voor de RAS vergoedingen) worden door SVS automatisch aangemeld bij het RAS Examenbureau. Het RAS Examenbureau is verantwoordelijk voor het afnemen van het examen. Na het behalen van het examen ontvangt men het diploma Basisopleiding Trappenhuisreiniging.
Wanneer het examen wordt afgenomen door het RAS Examenbureau zorgt SVS voor een geschikte examenlocatie, bij voorkeur dezelfde als de leslocatie. Ook zorgt SVS voor alle examenmaterialen, gereedschappen en machines op de examendag. Deze kosten, de zgn locatiekosten, worden niet door de RAS vergoed.
 
Zonder RAS vergoeding
Medewerkers waarvan de werkgever géén recht heeft op een RAS-vergoeding, worden door SVS geëxamineerd aan de hand van de door de RAS vastgestelde eindtermen.  Na het behalen van het examen ontvangt men het SVS diploma voor de Basisopleiding Trappenhuisreiniging. De kosten van deelname aan het SVS-examen komen voor rekening van de werkgever (klik hier voor de SVS examenprijzen).
Genoemde examenprijzen zijn inclusief de locatiekosten (huur van de examenlocatie en inzet van materialen, middelen en gereedschappen op de examendag).

Vervolg

Verder leren?
De Basisopleiding Vloeronderhoud sluit prima aan op de Basisopleiding Trappenhuisreiniging.
 

Aanmeldingen

Op dit moment biedt SVS de Basisopleiding Trappenhuisreiniging alleen aan als bedrijfsgroep. Het organiseren van een bedrijfsgroep is al mogelijk bij 4 deelnemers en wordt georganiseerd op de locatie van uw keuze.
 
Benieuwd naar de mogelijkheden of een offerte aanvragen?
Neem contact op met onze afdeling Marketing & Sales: 010 293 1000.
 

Annuleringen

Kan uw medewerker onverhoopt toch niet deelnemen?
Meer informatie over het annuleren van opleidingen vindt u in onze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden.
Op al onze opleidingen, trainingen en workshops zijn deze algemene leverings- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Programma

Tijdens de Basisopleiding Trappenhuisreiniging komen de volgende onderdelen aan bod:

 • Reinigings- en onderhoudsmiddelen 
 • Schoonmaken van trappen 
 • Schrobben en waterzuigen 
 • Stof- en borstelzuigen 
 • Stofwissen en moppen 
 • Arboregels 
 • Communicatie
 • Veiligheid 
 • Glasbewassing (alleen begane grond, zonder klimmaterialen) 
 • Werkzaamheden boven reikhoogte 
 • Afwerkmaterialen trappenhuizen en liften 
 • Verwijdering van vlekken en spinrag 
 • Routing.

Voldoende ruimte
Bijna vol
Deze groep is vol

Een opleiding volgen bij SVS Opleidingen? Kies voor één van de drie varianten:

 • In een open groep
In een open groep kunt u al vanaf één persoon aanmelden.
 
Bij opleidingen die we in open groepen aanbieden staat de planning vermeld op de website. Geen planning zichtbaar?
Neem dan gerust contact met ons op en informeer naar de nieuwe planningen.
 
 • In een bedrijfsgroep
Liever een bedrijfsgroep (in-company) voor alleen uw medewerkers? Vraag dan een offerte aan. Neem contact met ons op door te bellen met 010 293 1000 of stuur een e-mail naar info@svs-opleidingen.nl
Wij helpen u graag verder. 
 
 • Of in een maatwerkoplossing
Heeft u bijzondere wensen of eisen, zoals een eigen lesboek of een aanvulling op het programma? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs voor een maatwerkoplossing via 010 293 1000.