SVS-docent aan het woord - Filiz Ă–zdogan

23-02-2021

Bijdragen aan de professionaliteit van de schoonmaak in Nederland.
Dat lukt ons met de hulp van onze deskundige docenten, trainers en examinatoren. We spraken SVS-docent Filiz Özdogan over haar vak.


“Schoonmaak past bij mijn persoonlijkheid”
Als student had ik een schoonmaakbijbaan in de avonduren. Op mijn locatie werd ik snel voorvrouw en een paar maanden later was ik al assistent van de leidinggevende.
Ik wilde eigenlijk helemaal niet in de schoonmaak blijven, maar nu werk ik al 23 jaar met veel plezier in de branche! Het vak past bij mijn persoonlijkheid. Ik ben heel sociaal en houd van samenwerken met mensen uit verschillende culturen, of het nou klanten of collega’s zijn. En als ik naar iemand luister snap ik meteen wat er wordt verwacht.

Schoonmaken in de zorg
Schoonmakers zijn het visitekaartje van een bedrijf. Maar pas als ze zich bewust zijn van hun eigen vak, kunnen ze dat uitstralen. Zelfs veel ziekenhuisschoonmakers beseffen niet hoe belangrijk ze zijn. Zonder goede hygiëne stopt het hele zorgproces!
Door duidelijk uit te leggen hoe en waarom we besmette ruimten schoonmaken, begrijpen deelnemers het belang van hun werk.

Trots op het vak
Al tijdens de eerste les vertel ik dat schoonmaken een heel leuk en belangrijk vak is, en dat je erin kunt groeien. Als je maar in jezelf gelooft. Ik ben een buitenlandse vrouw en sprak vroeger geen woord Nederlands. Nu ben ik docent, maar ook een van hen. Ik kom uit de praktijk en weet wat de deelnemers meemaken. Aan het einde van de training gaan ze altijd naar huis met het gevoel: ik ben belangrijk. Dat geeft mij voldoening.

‘Nooit te oud om te leren’
Als leidinggevende volgde ik ooit zelf opleidingen bij SVS. Ik viel toen op bij de docenten en werd gevraagd om SVS-docent te worden. Een jaar later stond ik voor mijn eerste groep. Niet lang daarna mocht ik lesgeven aan de eigen dienst van een verzorgingshuis in Haarlem. Ze waren overgenomen door een schoonmaakbedrijf en moesten nu verplicht de basisopleiding volgen. Maar de dames werkten daar al 30 jaar en sommigen gingen zelfs bijna met pensioen.

Tijdens de eerste les wist ik niet wat me overkwam. Ze klaagden en schreeuwden.
“Kom jij ons vertellen hoe wij het al 30 jaar doen?” Ik liet het gebeuren en heb doorgezet. Aan het einde van de opleiding kreeg ik een hele grote bos bloemen. De vrouwen boden hun excuses aan, want ze hadden toch nog wat van mij geleerd. Ze zeiden: “Je bent nooit te oud om te leren.”


Filiz Özdogan
Docent bij SVS sinds 2005
Specialisme: schoonmaken in de gezondheidszorg