SVS-docent aan het woord - Peter Meijboom

27-05-2021

De schoonmaak in Nederland professionaliseren lukt ons alleen met een deskundig team van docenten, trainers en examinatoren. We spraken SVS-docent Peter Meijboom over zijn vak.


“Niet naar beneden kijken”

Als kind logeerde ik in de vakanties veel bij opa en oma. Mijn oma was rayonmanager in Rotterdam. Als zij ’s avonds naar de panden ging, mocht ik mee en dat vond ik hartstikke leuk. Door mijn oma ging mijn vader ook de schoonmaak in. In de jaren tachtig kwamen ze daar al handjes tekort. Dus toen ik uit m’n diensttijd kwam, vroeg de bedrijfsleider van mijn vader of ik 2 weken kon helpen. Alles werd me geleerd en die 2 weken zijn iets langer geworden.

Koffie met de burgemeester
Ik had 27 jaar lang een eigen glas- en gevelreinigingsbedrijf. Wat ik als glazenwasser vooral leuk vond: om 07.00 uur sta je bij de scheepswerf in de Rotterdamse haven en om 13.00 uur in het directiekantoor van het AD. Of drink je een bakje koffie met de burgemeester. Je komt met zoveel verschillende mensen in aanraking. Het schoonmaakvak is heel divers.


Een stap hogerop helpen
Sinds 2015 detacheer ik mezelf als KAM-coördinator bij schoonmaakbedrijven. Dat combineer ik met lesgeven voor SVS, want niet iedereen kan zomaar op een goede manier schoonmaken, glaswassen of gevels onderhouden. Ik heb er zelf alle mogelijke opleidingen over gevolgd en veel geleerd van goede coaches in de praktijk. Mensen zijn zich niet bewust van de risico’s van het vak. Bijvoorbeeld werken met chemie of werken op hoogte. Daar wil ik m’n steentje aan bijdragen. En ook jongeren met een ‘rugzakje’ een duwtje in de rug geven, ze een stap hogerop helpen in de schoonmaak.


Hoogtevrees
Ik had laatst 6 man in een cursus waarvan er 5 nog nooit op de ladder hadden gestaan. Daar ga ik heel relaxed mee om. Vaak is het gewoon gewenning. En niet naar beneden kijken. Ze denken dat ze hoogtevrees hebben, maar het is meer de angst voor het onbekende. Als docent moet je dat herkennen en niet meteen het uiterste van ze vragen. Aan het einde van dag 2 volbrachten ze toch allemaal al een mogelijke examenoefening. Ze gingen naar huis met het gevoel: we kunnen het. Dat geeft mij heel veel voldoening en de cursisten ook.Peter Meijboom
Docent bij SVS sinds 1998
Specialisme: glas, gevel, veilig werken op hoogte