SVS-docent aan het woord - Jetty Kleijer

29-03-2021

De schoonmaak in Nederland professionaliseren lukt ons alleen met een deskundig team van docenten, trainers en examinatoren.
We spraken SVS-docent Jetty Kleijer over haar vak.


“Schoonmaken heeft mijn hart”
In 1962 begon ik met parttime schoonmaken op vakantiepark Rabbit Hill. De eigen dienst werd overgenomen door een schoonmaakbedrijf en we mochten een SVS-opleiding volgen. Toen kon ik mijn mond niet houden: “Wat heb ik aan de basisopleiding in onze bungalows?” Daarna ging SVS een opleiding ontwikkelen over schoonmaken in recreatiebungalows. En ik mocht erover meedenken! Uiteindelijk werd ik gevraagd ook te gaan lesgeven.

Microvezelmethode
Schoonmaken heeft mijn hart. Dat zal wel een geboorteafwijking zijn, haha. Ook de ontwikkeling in het vak interesseert mij. Dertig of veertig jaar terug maakte men een bungalow schoon met één emmer sop. Dankzij microvezel en gekleurde doeken kunnen we nu duidelijk onderscheid maken tussen verschillende kamers. Ik leg cursisten graag uit hoe zo’n doek echt viezigheid kan weghalen. En dat de microvezelmethode zoveel beter is voor je lichamelijke gezondheid.

Recreatiebungalows schoonmaken
Een recreatiebungalow moet je brandschoon kunnen achterlaten in de beperkte tijd die ervoor staat. En je werkt ook nog met andere materialen, zoals een kleine stofzuiger.
Hoe maak je dan toch goed en veilig schoon? Ik laat deelnemers een bungalow bekijken door de ogen van de gast. Wat ziet die en hoe kun je dat meenemen? Kijk met je ogen en snap wat je moet doen. Ik ga dolgelukkig naar huis wanneer een groep zover is.
Yes, ze snappen het! Daarom kan ik echt nog niet stoppen met werken.

Opstandige cursist
Een cursiste in Zaandijk is mij altijd bijgebleven. Het was geen makkelijke tante.
“Wat wil jij mij nou eigenlijk vertellen? Ik werk hier al 35 jaar.” Mijn reactie was: “Daar ben ik blij om, dan kun je mij goed helpen.” We begonnen aan het sanitair en ik liet haar het voorbeeld geven. Toen bleek dat ze eerst de wc-pot schoonmaakte en daarna de wastafel. Veel andere cursisten stonden met open mond te kijken. Na feedback en hulp van de groep heeft de dame daarna volledig meegewerkt. Ze had tóch nog wat te leren.


Jetty Kleijer
Docent bij SVS sinds 2004
Specialisme: schoonmaken in recreatiebungalows