SVS-docent aan het woord - Marjon Gaikhorst

29-04-2021

De schoonmaak in Nederland professionaliseren lukt ons alleen met een deskundig team van docenten, trainers en examinatoren. We spraken SVS-docent Marjon Gaikhorst over haar vak.


 “Wees nieuwsgierig”

Op de middelbare school wist ik al dat ik in een ziekenhuis wilde werken, dus ik begon daar met een vakantiebaan in de schoonmaak. Later werd ik verpleegkundige en nu ben ik coach en deskundige infectiepreventie. Nog steeds heb ik veel contact met leidinggevenden van zorginstellingen en van schoonmaakafdelingen. Communicatie tussen die partijen is altijd een belangrijk onderwerp. Hoe brengen ze hun boodschap duidelijk over? Dat en meer leer ik de deelnemers van SVS.

Persoonlijke ontwikkeling
Leidinggevenden in de schoonmaak zijn duizendpoten. Ze moeten veel mensen in korte tijd aansturen. Het geeft mij energie om hen daarbij te helpen. Door beter en makkelijker te communiceren, bereiken ze meer. Ik zie de deelnemers niet alleen in hun werk maar ook als persoon ontwikkelen. Ze passen de kennis op alle vlakken toe, ook in hun privéleven. Laatst mailde een oud-deelnemer mij dat ze het geleerde nog iedere dag toepast. Ze was zoveel gegroeid, de opleiding had haar werk zoveel leuker gemaakt. Daar word ik heel blij van.


Nieuwsgierig naar elkaar
Er doen vaak allemaal verschillende mensen aan de Basisopleiding Direct Leidinggevenden mee. Soms zijn het collega’s, soms kennen ze elkaar niet, maar er is altijd een mooi groepsproces. Dat verweef ik ook in de opleiding, het leren kijken naar een ander. Ieder mens is uniek en heeft gelijk vanuit zijn eigen normen en waarden, dus wees nieuwsgierig naar elkaar. Ga niet meteen ergens vol tegenin, maar bedenk: hoe komt het dat diegene zo doet? Hoe kan ik reageren? Dat oefenen we ook met een trainingsacteur.


Schoonmaak ondergewaardeerd
Schoonmaker is een noodzakelijk beroep dat voor mijn gevoel te veel wordt ondergewaardeerd. Schoonmaak is de basis. Je kunt nog zo’n mooi nieuw gebouw neerzetten, maar als het niet schoon is doet dat meteen afbreuk aan het pand. Mensen in de schoonmaak voelen zich dan ook heel verantwoordelijk voor hun vak, zeker de leidinggevenden. Dat vind ik heel mooi om te zien.Marjon Gaikhorst
Docent bij SVS sinds 2019
Specialisme: Basisopleiding Direct Leidinggevenden