SVS-docent aan het woord - Sandra Zonneveld

24-06-2021

Bijdragen aan de professionaliteit van de schoonmaak in Nederland. Dat lukt ons met de hulp van onze deskundige docenten, trainers en examinatoren. We spraken SVS-docent Sandra Zonneveld over haar vak.


“OK-schoonmaak is heftig”

Op mijn 16e begon ik bij Gom Schoonhouden. Mijn moeder was daar assistent manager en ik was een broekie, maar ze vroegen mij als voorvrouw. Ik ging grotere objecten doen en werd 11 jaar lang gedetacheerd bij een zorgorganisatie. Ik liep op alle afdelingen mee en schreef ook mee aan fusiestukken rond de facilitaire dienst. Na een uitstap naar de RAI en mijn zwangerschap, werd ik teruggevraagd door Gom. Als rayonmanager had ik de leukste panden in Amsterdam: advocatenkantoren, ABN AMRO, Pathé, Carré. Daarna ontstond Gom Zorg en daar zit ik nu 13 jaar.

Psychisch zwaar werk
Als schoonmaker in de zorg werk je veel overdag. Je ziet en spreekt daardoor veel mensen en sommigen zie je elke dag. Veel cliënten hebben meer contact met de schoonmaker dan met de zorgmedewerker. Je leert bewoners dus goed kennen, hoort hun problemen aan en soms overlijdt er iemand. Dat is psychisch heel zwaar, dus dat behandel ik altijd in de SVS-opleiding.


Bloed in de OK
De OK-lessen geef ik het vaakst. Je komt op plekken waar niemand komt, behalve als je geopereerd moet worden. Wat mag je wel en niet schoonmaken? Ik heb heel veel respect voor mensen die tussen operaties schoonmaken, want dat is best wel heftig. Waar geopereerd wordt, komt bloed vrij. Sommige cursisten kunnen daar niet tegen. Ik vertel dan dat de patiënten straks weer gezond naar huis mogen. En dat de artsen blij zijn dat jij alles opruimt, want dan kan de volgende beter gemaakt worden.


Schoonmaken tot je pensioen
Er zijn altijd deelnemers die al jaren soppen en het beter weten. Die vinden een opleiding soms een belediging. Maar ik leg dan uit dat hun werk er juist makkelijker van wordt. ‘Kom op wijfie, we gaan het gewoon proberen.’ Die draaien altijd weer bij, want ik help klachten in hun benen, rug of ellebogen te voorkomen. Schoonmaken is een leuk vak dat je tot je 67e kan doen. Als je maar goed voor jezelf zorgt.Sandra Zonneveld
Docent bij SVS sinds 2015
Specialisme: schoonmaken in de gezondheidszorg