SVS-docent aan het woord - Jaap Niezen

02-02-2021

Bijdragen aan de professionaliteit van de schoonmaak in Nederland. Dat lukt ons met de hulp van onze deskundige docenten, trainers en examinatoren. We spraken SVS-docent Jaap Niezen over zijn vak.


“Kennis is macht”
Zelf ontdekte ik de schoonmaakbranche in 1989. Ik begon als verkoper van een schoonmaakmachine en belandde later bij een toonaangevend bedrijf in professionele schoonmaakmiddelen en -materialen. Daar gaf ik ook schoonmaaktrainingen aan eindgebruikers, dus toen SVS-docent Peter Schaaphok mij benaderde over het docentschap zag ik dat wel zitten. Ik solliciteerde bij SVS, ging stagelopen en volgde alle vaktechnische en didactische trainingen om groepen te mogen draaien. Sinds 1999 ben ik SVS-docent en geef ik vooral lessen over vloeronderhoud.

Efficiënt leren schoonmaken
Ik vind het leuk om mensen te professionaliseren en ze te enthousiasmeren voor ons vak. Om deelnemers te leren hoe je met weinig inspanning en efficiënt werken een zo groot mogelijk resultaat behaalt. Ik heb zelf namelijk ook een hekel aan moe worden zonder resultaat.

Veel humor
Elke bijeenkomst is bij mij anders, omdat ik inspeel op de groep. Waar lopen de cursisten tegenaan, wat zijn hun vragen? Laatst vroegen bijvoorbeeld 5 ziekenhuismedewerkers om specifieke tips. Ze pasten het geleerde toe in hun praktijk en vertelden mij later in de les dat het gewerkt had. Dat vind ik mooi. Ik gebruik ook ontzettend veel humor en breng het vak op een aansprekende manier. Dat slaat aan want ik hoor geregeld:
“Nooit geweten dat schoonmaken zo leuk kan zijn.”

Vloeronderhoud is een vak
Een trotse schoonmaker bepaalt de sfeer in een bedrijf. Als het niet goed schoon is, kan er niet gewerkt worden. En als vloerspecialist heb je nog een extra verantwoordelijke taak. Een mooie vloer is namelijk de finishing touch van een pand. Doe je iets verkeerd in het onderhoud dan is er kans op schade. Daarom moet je kennis hebben van materialen, geduldig zijn en goed nadenken. Dat en meer leer ik deelnemers tijdens de vloeren-
opleiding. Ze beheersen daarna echt een vak. Ze kunnen iets wat een ander niet kan.
En kennis is macht!


Jaap Niezen
Docent bij SVS sinds 1999
Specialisme: vloeronderhoud